Kas 28, 2012 - Twitter    No Comments

Twitter’da Daha Çok Tıklanmak İçin İpuçları

Twitter’ın belki de en önemli konularından bir tanesi içerik stratejisi. Çünkü 140 karakterde yapacağınız paylaşımlarda ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemli. Peki Twitter’da ne şekilde paylaşım yaptığınızda tweet’leriniz daha çok tık alabilir?

HubSpot’tan Dan Zarrella 200.000 tweet’i analiz etmiş ve bu paylaşımlarda geçen kelimelere göre tıklanma oranlarını (CTR) kıyaslamış. Sonuçlar çarpıcı. Birlikte inceleyelim…

Aşağıdaki grafikte atılan tweet’lerin içerisinde hashtag (#etiket) kullanıldığında ve kullanılmadığındaki tıklama oranlarını görüyorsunuz. Etiketli ve etiketsiz paylaşımlarda tıklama oranlarında bariz fark bulunmuyor. Ama benim önerim, paylaşımlarınızda ilgili etiketleri paylaşmanız. Bu sayede tweet’leriniz benzer tweet’ler arasında kendisine yer bulacak ve network’ünüz genişleyecektir. Etiket kullanımının takipçi sayısına bu tür bir faydası bulunuyor.

Twitter'da Daha Çok Tık Almak İçin

Bu grafikte de tweet’lerde retweet metodu olarak via kullanmanın etkisini görüyoruz. Paylaşımların sonuna “via @eren_genc” girmek, tıklama oranını bir hayli yükseltiyor. Bunun nedeni algı olabilir. Twitter’ın site üzerinde paylaşım butonu ile insanlar bu kullanıma alıştı ve mesajın ortasında “RT @eren_genc” görmektense, sonunda gördükleri için tweet içerisindeki link arada kaynamamış oluyor.

Via yerine RT şeklinde yapılan paylaşımlar, via’ya göre daha az tıklanma oranına sahip. Ancak hem via hem de RT kullanıldığı zaman tıklanma oranları daha yüksek görünüyor.

 

Paylaşımlar içerisinde bir kullanıcıdan “bahsetmek” de tıklama oranını artırıyor. Bunun nedeni bahsi geçen kullanıcının da bu @bahsi görüp retweet etmesi, tweet’e cevap vermesi (Ör: teşekkür) olabilir. Paylaşımda adı geçen kullanıcının profili de önemli. Çünkü bahsettiğimiz eğer “popüler” bir kullanıcı ise buna ait paylaşıma tıklama oranı da yüksek olacaktır.

Günlük gazetelerle ilgili tweetler en yüksek tıklanma oranına sahip. Bunun nedeni bu içeriklerin yayılmaya müsait olması olabilir. Çünkü bu tür paylaşımlar içinde birden çok kullanıcı olabilir ve adını bu tweet içinde gören kullanıcı bu içeriği retweet edebilir. Üstelik bu tür içeriklere tıkladığınız zaman pek çok kaynaktan derlenmiş, hoş içeriklere sahip bir gazeteye ulaşmış gibi oluyorsunuz. Dolayısıyla “günlük gazete” tweet’lerinin tıklanma oranı bu nedenden dolayı yüksektir diye düşünüyorum.

İşimiz reklam, işimiz pazarlama ama… Sosyal medyada bunu hissettirdiğiniz zaman kullanıcıları kaçırma, spam’le ithama maruz kalma durumları olabilir. İçinde marketing geçen tweet’lerin tıklanma oranı, marketing geçmeyen tweet’lere göre daha düşük. Bu da dikkat çeken bir sonuç.

Sonuç olarak Twitter’da söyleyeceklerimiz zaten kısıtlıyken, bunu daha etkin kullanma konusunda yukarıdaki analiz fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Siz tweet’lerinizi ne şekilde paylaşıyorsunuz? Yukarıdaki analizde gördüğünüz yöntemleri kullanıyor musunuz?

Konu hakkındaki görüş ve istekleriniz için yorum bırakın!

%d blogcu bunu beğendi: